sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÇÖP DEÐÝL, HAMMADDE VURGUSU

  •  2 Temmuz 2026 Perþembe 12:16

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafýndan yürütülen incelemelerin ardýndan gerçekleþtirilen denetimlerde, Türkiye’ye gönderilen konteynerlerde yaklaþýk 4 bin 200 ton yasa dýþý tekstil atýðý bulunduðu tespit edildi. Ortak operasyonlar kapsamýnda Mersin Limaný’nda yanlýþ beyan edildiði belirlenen 768 ton tekstil atýðýna da el konuldu.

Söz konusu denetimlerin uzamasý nedeniyle limanda yoðunluk oluþtuðu, gemilerin günlerce açýkta beklemek zorunda kaldýðý ve bunun da ithalatçý ile ihracatçý firmalara ek maliyet olarak yansýdýðý ifade ediliyor.

Konuya iliþkin deðerlendirmede bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, Mersin Limaný’na gelen atýklarýn çevresel etkilerine dikkat çekerek, ülkelerin kendi atýklarýný kendi sýnýrlarý içinde geri dönüþtürmesi gerektiðini söyledi. Atýklarýn granül formda ithal edilmesinin bu sorunun çözümüne katký saðlayabileceðini belirten Çakýr, üretim ve ticaretin ancak çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir bir anlayýþla geleceðe taþýnabileceðini vurgulayarak, “Atýk ithalat politikalarýnýn çevreyle uyumlu olacak þekilde yeniden ele alýnmasý gerekiyor” ifadelerini kullandý.

Mersin Limaný’nýn bu tür atýklar için uygun bir nokta olmadýðýný dile getiren Çakýr, limana gelen atýklarýn serilerek tek tek kontrol edildiðini, bu süreçte diðer deðerli yüklerin ise 7 ila 10 gün beklemek zorunda kaldýðýný söyledi. Bu durumun demuraj maliyetlerini artýrdýðýna dikkat çeken Çakýr, günlük 300-400 konteyner atýk giriþinin olduðunu belirtti.

Her ülkenin kendi atýðýna sahip çýkmasý gerektiðini vurgulayan Çakýr, atýk ithalatýna tamamen karþý olmadýklarýný ancak bunun granül veya hammadde formunda yapýlmasýnýn daha doðru olacaðýný ifade etti. Atýk ithalatý yapýlmadýðýnda ülkede geri dönüþüm yatýrýmlarýnýn artabileceðini ve yerli atýklarýn daha deðerli hale gelebileceðini belirtti.

Paylaþ :
YILIN ÝLK ENFLASYON RAKAMLARI BELLÝ OLDU
DOÐA PARKINDA HAYVANLARA MEYVE KOKTEYLÝYLE SERÝNLÝK
MERSÝN’DE KÜLTÜR-SANAT HAREKETLÝLÝÐÝ: 460 BÝN KÝÞÝ SÝNEMAYA GÝTTÝ
POTADA ZÝRVENÝN SAHÝPLERÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.